Satele de munte din zona Maliei cretane (2): Mohos

Atât Monicăi, cât şi mie ne-a plăcut atât de mult Krasi, încât după două zile apucam din nou calea muntelui, de această dată cu destinaţia Mohos. Tot cu taxiul, tot 20 de Euro cursa.

Nutream vagi speranţe că sus, în sat, vom găsi cumva începutul drumului-potecă care coboară în Malia şi că vom reveni la hotel pe propriile picioare, dar mi-a trecut repede. Singurul reper pe care îl aveam era un teren de fotbal pe care, cică, ar fi trebuit să-l traversăm, numai că eu, una, n-am văzut urmă de teren de fotbal cât ne-am învârtit – ore bune – prin şi pe deasupra satului.

Probabil că am fi rezolvat cazul dacă am fi avut norocul de a urca în Mohos cu taximetristul cu care am coborât şi care, pasionat de vânătoare din tată-n fiu, cunoştea cam toate potecile din împrejurimi. Dar, ce să vezi, n-am avut norocul ăsta.

Drept care, am procedat la fel ca în Krasi, am luat-o din sat la întâmplare pe un drum de căruţă care părea să urce. Şi, bine am făcut. Parcă chiar mai bine decât prima oară. S-a dovedit că am avut nas bun, am reuşit să alegem instinctiv drumuri şi poteci care să nu ne conducă spre vreo fundătură şi nici spre mama naibii. Ba, din contră, ne-a ieşit un circuit de toată frumuseţea, am revenit în sat pe cu totul alt traseu, am avut parte de privelişti minunate, inclusiv spre un lac de acumulare, iar vederea nu ne-a fost atât de des obturată de copaci ca în prima zi.

Am întâlnit şi în zona Mohos puzderie de măslini, însă la fel de numeroase păreau a fi plantaţiile de viţă-de-vie. E adevărat că n-am prea înţeles cum se practică viticultura pe la greci, pentru că, deşi viile erau arăcite regulamentar şi păreau foarte bine întreţinute, toţi strugurii care ne-au ieşit în cale ajunseseră de mult stafide şi nu dădeau semne că cineva s-ar fi obosit să-i culeagă măcar parţial.

Cam acelaşi lucru l-am remarcat şi cu privire la rodii. Stăteau săracele, răscoapte până la cer şi înapoi, şi crăpau de nervi în rodier, fără să-i pese nimănui de ele. Mă rog, mie mi-a păsat, am încercat să salvez câteva de la crăpare, dar am fost nevoită să abandonez acţiunea umanitară după ce am constatat că nu le pot desprinde din arbust cu mâinile goale, iar bricege multifuncţionale nu mai car după mine de când am uitat unul în rucsac şi am fost luată la perpulis pe tema asta într-un aeroport de mi-a venit acru.  

Ne-am plimbat, desigur, şi prin sat, mi s-a părut mai animat şi parcă mai bibilit decât Krasi, dar nu neapărat mai fermecător. Piaţa centrală era plină de terase, la rândul lor destul de pline de turişti. Ne-am oprit şi noi, aşa cum era normal, la o cafea şi o măslină. N-am mai avut parte de festinul din Krasi, nu că n-ar fi fost bună mâncarea, pur şi simplu nu ne era încă foame cu adevărat, aşa că ne-am limitat la un fel de brunch. Şi la o bere, evident, că în cazul brunch-ului, spre deosebire de breakfast, consumul de alcool e, cică, acceptat social. 😀

Poze cu mâncarea n-am de această dată, în schimb am unele cu plajele Maliei şi ale altor orăşele de coastă din zonă, „împuşcate” pe drumul de întoarcere.

Ioana

8 thoughts on “Satele de munte din zona Maliei cretane (2): Mohos

 1. ,,unu,,

  Ai un dar de povestitor dat ,,naibii,, Te feresti de limbajul academic desi sunt convins ca nu iti este strain. Plimbi cititorul de parca l-ai avea cu tine-n ,,straita,, si iti doresti sa simta si el ce ai simtit tu, nu doar sa vada minunatiile turistice vizitate de tine…..mie imi place..tine-o tot asa!

  Reply
  1. Ioana Post author

   Hmmm, ai grijă că de câteva postări încoace îmi spui cam exact ce vreau să aud. Mă obişnuieşti prost! :))

   Mda, mie în general limbajul academic mi se pare mai degrabă limbă de lemn, grozav mi se pare să faci lucrurile complicate să sune simplu, nu să le complici pe cele simple. Oi fi io mai de la ţară şi mai îngustă la minte. 😀

   Mulţumesc!! Dacă reuşesc asta, să iau cititorul cu mine în călătorie, atunci înseamnă că am reuşit tot ce mi-am propus. 🙂

   Reply
 2. Tania

  Ce frumos se vede marea, de sus. Mi-ar placea sa locuiesc undeva, de unde sa pot vedea atât marea cât și “muntisori”, cum le spui tu😊. Îmi place că ne “plimbi” prin locuri mai puțin cunoscute, și mai greu accesibile turiștilor obișnuiți.Pupici, Ioana😘😘

  Reply
  1. Ioana Post author

   Mulţu! Hai că nu-s aşa greu accesibile, s-au inventat taxiurile. 😀 Şi mie mi-ar plăcea să văd marea şi munţii, poate mă apuc să joc naibii la loto şi mai şi câştig, că-mi tot propun de vreo 20 de ani. Dar, dacă ar fi să fie, nu Grecia e destinaţia, ci Madeira. Dacă mă fac proprietăreasă acolo, te chem să petreci iernile la mine. :*

   Reply
 3. Tania

  Apuca-te macar și joacă😌,sa pot începe a visa la iernile mele la proprietățile ( cât mai multe🤗) tale in Madeira. Încep să-mi tricotez un sal pentru serile pe țărmul oceanului? Până învăț și până îl termin, poate te hotărăști să joci😂. Trebuie să-mi găsesc un personal designer, să-mi spună ce culoare sa aleg, restul? detalii 😌😌Pupici,Ioana😘😘

  Reply
  1. Ioana Post author

   Aşa, aşa. Dacă tot te apuci, până să joc io la loto, îmi ştricăneşti şi mie un brâu gros, pentru şale? Sigur o să am nevoie la iernile friguroase din Madeira. :)))

   Reply
 4. ,,unu,,

  ,,Zgarcito,,vrei sa arati albumele de calatorie doar Taniei?O fi Madeira paradisul tau, dar oare dupa o luna,un an …,,dracusorul,, din tine o sa te lase sa ,,dospesti,, acolo?

  Reply
  1. Ioana Post author

   Păi, n-aş dospi deloc. Dacă aş câştiga la loto atât cât să mă mut acolo, sigur ar rămâne bani şi de călătorii. Şi aş mai avea şi timp, muuult mai mult decât am acum să scriu despre ele. Cred că aş avea atâta timp, de nu mi-ar fi suficiente impresiile de călătorie, m-aş apuca să scriu ficţiune, romane şi nuvele, alea. :))
   Numai că, la naiba, tot n-am jucat la loto. 😀 Tre’ să-mi dau un şut în fund şi să mă apuc, că deja îmi fac cam multe planuri cu bani pe care n-o să-i am niciodată. :))

   P.S. Nu ştiu dacă ai apucat să frunzăreşti jurnalul meu de Madeira, dar sigur m-ai înţelege: munte, ocean, flori cât cuprinde, mâncare cum nu se poate mai bună, cald iarna, plăcut vara, fără canicule de-ale noastre….

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.