Dealul Gellert

Una dintre cele mai dragi amintiri din Budapesta. O dimineaţă răcoroasă de sâmbătă. Tocmai s-a oprit ploaia, un pic de negură, aer perlat, străzi aproape pustii. Încă nu m-am îndurat să iau Budapest Card-ul ăla, nu mi-a trecut foamea de a descoperi oraşul la pas.

Mă apropii cu paşi alerţi de Dunăre. Ieri, pe soare, era albastră. Spre seară împrumutase nuanţe de verde. Acum e plumburie. Mă declar bacoviană. Îmi place şi mai mult aşa.

Ajung în dreptul Podului Libertăţii (Szabadság híd). Încă nu ştiu asta, dar va rămâne podul meu preferat din Budapesta. Deocamdată arunc priviri duşmănoase peste fluviu în direcţia Hotelului Gellért. De ce trebuia să-mi iasă tocmai ăsta în cale, cu băile lui termale cu tot? Am interzis la baie, apa termală mi-ar stârni mai rău durerile de spate, cel puţin într-o primă fază. Iar faza a doua n-aş mai prinde-o, n-am nici timp şi nici buget pentru o cură completă.

Îmi mut privirea înspre dreapta, către munţişorul stâncos şi împădurit pe care intenţionez să-l „cuceresc”: Dealul Gellért (Gellért-hegy), Muntele Sfântului Gerard, primul episcop al Diecezei de Seghedin-Cenad.

Potrivit legendei, Sfântul Gellért şi-a aflat sfârşitul de martir în apele Dunării în 1046, când, în urma unei revolte a ungurilor păgâni, ar fi fost rostogolit pe deal în jos într-un butoi bătut în cuie. Mno, pe mine personal să mă mai lase cu sfinţi martiri din ăştia care au impus creştinismul prin violenţă, semănând moarte în dreapta şi-n stânga, până când, vai ce trist, s-au răsculat nenorociţii ăia de păgâni şi i-au expediat în lumea cealaltă!

De sus, din vârful dealului, îmi face cu ochiul un fel de Statuie a Libertăţii.

Intru pe pod. Curenţii care vin dinspre apă mă fac să mă înfior de frig. Ieri era încă vară în toată regula. N-am luat în serios prognoza meteo care anunţa astăzi 13-15°C. Nu se poate aşa ceva! Uite că se poate.

Trec pe lângă statuia Sfântului Ştefan, ajung la Biserica-Grotă. A început slujba de dimineaţă, e şi un panou la intrare care atenţionează asupra acestui lucru. N-am ce căuta înăuntru, clar. Îmi pare un pic rău, e cam singura biserică din Budapesta în care aş mai intra, dar îmi va trece.

Încep să urc. E destul de devreme, turiştii n-au apărut încă, în schimb budapestanii au ieşit la mişcare. Mă enervează o fată care s-a postat în spatele meu şi face un fel de jogging în reluare. Mă stresează că nu depăşeşte, îmi respiră în permanenţă în ceafă. Măresc pasul, îl măreşte şi ea. Mă opresc să culeg câte un melc de pe alee şi să-l pun în iarbă, aleargă pe loc până mă ridic. No, bine. Scap de ea abia sus, lângă Statuia Libertăţii, unde cotesc spre dreapta, către un punct de belvedere.

Citadela, cetatea construită de austrieci după Revoluţia din 1848/1849 pentru a controla mai bine zona, nu mă prea atrage. Trec rapid în revistă nişte tunuri, sunt însă într-o permanentă căutare a panoramelor. E spectaculoasă Budapesta văzută de aici, de sus. Aş putea privi în neştire Dunărea cu podurile ei. De fapt, asta şi fac. 🙂

După ce mă satur întrucâtva de belvederi, încep să mă bucur de pădure. Sunt zeci de alei şi poteci care urcă sau coboară. Le iau haotic la rând, cu cât sunt mai pustii, cu atât mai bine. La statuia Sfântului Gellért nu e nimeni. Sub monument e o cascadă. Gata, cobor, mă duc s-o văd de jos. Întâlnesc un grup. Rog pe cineva să-mi facă o poză cu Podul Elisabeta în fundal. Va rămâne singura mea poză din Budapesta.

Sunt mulţumită. Pentru ca mulţumirea să se transforme în fericire, am nevoie de-o supă fierbinte. Pornesc în căutarea ei.

Ioana

6 thoughts on “Dealul Gellert

 1. TANIA

  Cred ca ti-ar fi prins bine vreo 2 saptamani la Hotel Gellert – fara bazin, doar relaxare…Privelisti frumoase cu podurile peste Dunare sunt 7 sau 8 parca? stiam candva:)))) Foarte frumoase imaginile de pe Dealul Gellert si frumoasa cascada! Bravo Ioana, data viitoare sa intri si in Biserica-Grota, cred ca-i interesant, pare(sau chiar este) construita in stanca.:*

  Reply
  1. Ioana Post author

   Eh, dacă aş fi stat două săptămâni la Gellert, mi-ar fi prins bine şi baia. Chiar foarte bine. Problema cu apele astea termale, saline, minerale şi de care-or mai fi e ca după prima baie îţi stârnesc toate durerile, chiar şi pe alea pe care nu ştii că le ai, abia după câteva băi încep să le amelioreze.Lasă că merge şi Căciulata la o adică :))) Cred că 7 poduri sunt, atâtea îmi apar mie pe hartă. Biserica, da, trebuie că e interesantă. Oricum sunt o grămadă de locuri pe care le-am lăsat pentru data viitoare, n-am vrut nici să mă extenuez :)). Mersi :*

   Reply
 2. Pingback: Budapesta – Din muzeu şi operă, înapoi în peşteră! |

 3. Ubuntu VPS

  Pe dealul Gellert au avut loc actiuni militare in perioada celui de- al Doilea Razboi Mondial si apoi a Revolutiuei ungare din 1956, cand tancurile sovietice au tras de pe deal asupra orasului.

  Reply
 4. Pingback: Cum se vede Praga din Turnul Eiffel :) |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.