Madeira – Grădinile Tropicale Monte Palace

Văzusem intrarea în grădini încă de la început, imediat după ce telefericul mă debarcase în Monte. Lângă intrare erau afişate tot felul de certificate de excelenţă, diplome gen „una dintre cele mai frumoase 13 grădini botanice din lume” conform bla-bla-traveler, „una dintre cele mai nu ştiu cum x chestii de vizitat în anul y” conform naiba ştie cui. Trebuia să le fac o poză, era previzibil că nu voi reţine atâtea titluri bombastice, care, de altfel, nu au tocmai darul să mă atragă, ba din contră.

Hai, lăsaţi, or fi şi grădinile astea ale voastre miezul din dodoaşcă cum e Bigăr cea mai frumoasă cascadă din lume. Not. Înainte de a-mi da în cap şi a mă acuza de antiromânism, dacofobie şi alte maladii, amintiţi-vă că am fost la Iguazu. Mno, aşa fiind, sper că nu aşteaptă nimeni de la mine să afirm că Iguazu e un caca maca în comparaţie cu Bigăr. Desigur, dacă cineva insistă, pot afirma cu drag contrariul. Şi, cu acelaşi drag, mai zic că, dacă mă întrebaţi pe mine, Bigăr nu e nici măcar cea mai frumoasă cascadă din Banat.

Mi-am văzut prin urmare de treabă, m-am învârtit ce m-am învârtit prin Monte, apoi, după o vreme, m-am trezit din nou în faţa porţilor Jardim Tropical Monte Palace. Mica localitate mi se păruse atât de fermecătoare, încât aş fi făcut orice ca să mai amân un pic despărţirea. Cum altă idee mai bună nu mi-a venit, am plătit biletul (12,5 Euro), am primit o hartă şi am intrat. Nici prin cap nu-mi trecea că-mi va lua aproape patru ore să-mi fac cât de cât plinul cu minunăţia aia de parc, să mă satur întrucâtva de melanjul ăla ciudat dintre sălbăticia unei jungle, parfumul oriental al unei grădini japoneze, simetria grădinilor care înnobilează marile palate ale Europei, totul asezonat cu acele azulejos tradiţional portugheze.

Există şi un muzeu pe trei niveluri, două dintre ele fiind dedicate sculpturii contemporane africane. Mi-e complet străină arta neagră din Zimbabwe, aşa că nu am făcut eforturi supraomeneşti să par interesată. Mai aproape de sufletul meu a fost colecţia de geme şi minerale de la parterul clădirii. Am luat parte şi la o lecţie de istorie, mai pe sărite, ce-i drept, pe aleile parcului, unde sunt reprezentaţi în ordine cronologică regii Portugaliei, cu realizările sau eşecurile lor. Pe faianţă pictată, desigur.

Am ajuns într-un final şi la cafeneaua grădinilor, unde, ca turist plătitor de bilet, ai dreptul la o degustare de vin tradiţional de Madeira. Aşa-zisa degustare se rezumă, de fapt, la un degetar de vin licoros, un fel de Lacrima lui Ovidiu redivivus, da’ nu-i bai, oricum nu mă dau de ceasul morţii după dulcegării.

Mi-e lene să fac un istoric sau o descriere a modului în care sunt structurate grădinile, prefer să-mi fac viaţa uşoară şi să vă trimit direct la site-ul oficial al obiectivului. Oricum, vizitarea parcului face toţi banii. Nu mă pot pronunţa dacă ăia de la bla-bla-nuştiucare-traveler au dreptate când susţin că Grădinile Tropicale Monte Palace sunt între primele 13 grădini botanice din lume, nici măcar n-am vizitat 13 grădini botanice în viaţa asta, dar, dintre alea puţine vizitate, Monte Palace ocupă de departe primul loc în top. Şi, încă un lucru, pe care o să-l repet probabil la fiecare postare: fiţi mai deştepţi decât mine şi mergeţi primăvara în Madeira!

Ioana  

4 thoughts on “Madeira – Grădinile Tropicale Monte Palace

 1. Tania

  Eu cred ca este printre primele 13 gradini botanic din lume, imaginile sunt superbe. Parca am zarit si ceva japonez? Este aranjata pe sectoare, dupa originea plantelor? Merita sa treci prin istoria Portugaliei,fie ea doar pictata pe faianta, daca urmeaza asemenea frumusete ! Bravo, Ioana :*

  Reply
  1. Ioana Post author

   Daaa, sunt sectoare, dar trecerea dintre ele e atât de lină, încât nici nu-ţi dai seama care e graniţa. Sunt două grădini orientale, sunt măslini, păduri de dafin specifice insulelor din Atlantic, lacuri cu peşti koi, e şi un aşa-zis palat acolo, alei cu azulejos integrate perfect în peisajul natural, tot ce vrei. Orhidee n-am găsit, cu toate că aveam un sector pe hartă, probabil că nu era sezonul. Splendid! Mulţumesc :* :*

   Reply
 2. Pingback: Madeira – Despre încă un teleferic, despre Grădina Botanică şi despre zeul suprem al Madeirei. Unu’, Cristi. | De pe drum …

 3. Pingback: Madeira – Un matin au jardin :) | De pe drum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.