Gherdeal, satul părăsit. Sau nu.

Era sâmbătă seara şi tocmai intrasem în casă după o zi de răsfăţ al simţurilor la Fântânele. Sună telefonul. Adina. Vii mâine cu noi până la Gherdeal? Unde, la Merghindeal? Nu, mă, Gherdeal! Vin, cum să nu vin, vin oriunde-i toamnă, dar, totuşi, ce-i aia Gherdeal? Păi, ţi-am mai povestit despre satul ăla părăsit de lângă Bruiu, nu ţii minte? Parcă, parcă.

Am închis telefonul şi l-am luat pe google în braţe. Gherdeal… Gherdeal… Am găsit câteva articole triste, ca să nu spun deprimante. Despre plecarea saşilor în masă, despre satul-fantomă în care n-au rămas decât scheletele unor foste case, despre cele doar şapte suflete care-şi mai duc traiul pe acolo.

De ce să vă mint, dramele mele sunt altele. Sigur, sunt minunate cetăţile fortificate din Transilvania, e încântătoare vechea arhitectură săsească, e splendid peisajul colinar din zonă, dar tot e greu de crezut că voi mai deveni vreodată fană înrăită a satului românesc (fie el chiar şi săsesc) în viaţa asta.

Ba chiar, dacă e să fiu sinceră până la capăt, primul meu gând legat de faptul că satul e părăsit a fost următorul: n-o să-ţi stea inima-n loc când vreun copil o sări pe uliţă în faţa maşinii, n-o să vezi câini zbătându-se în lanţuri de jumătate de metru, n-o să vezi cai bătuţi, n-o să-ţi taie nimeni găini în faţă. Super!

A fost până la urmă frumos la Gherdeal, am prins un 15 octombrie cu temperaturi de august târziu, dealurile din jur luaseră foc sub efectul toamnei, n-am văzut nimic din ceea ce nu mi-aş fi dorit să văd.

Şi încă un lucru. Gherdeal nu (mai) e un sat pustiu. Nici pe departe. Mărturie stă animaţia din jurul Pensiunii La Tei, mărturie stau tonele de materiale de construcţii răspândite pe uliţe, reclamele la televiziunea prin satelit, perdelele de la geamurile caselor, vorbele tânărului care se mutase recent în sat şi care tocmai îşi termina de renovat casa.

Ioana

4 thoughts on “Gherdeal, satul părăsit. Sau nu.

 1. Tania

  Trist….Pacat ca nu se face nimic pentru conservarea cladirilor, peisajul superb ar putea fi o atractie turistica.Sper ca ce se va construi nou, sa respecte arhitectura veche,saseasca.Ceva gen Viscri, unde am inteles ca se restaureaza doar cu materiale traditionale.:*

  Reply
  1. Ioana Post author

   Sunt sute de sate similare în Transilvania, toate cu biserici fortificate, toate în zona colinară, toate măcar semi-părăsite, în primul rând de saşi. Trist, netrist, de conservare am putea vorbi doar dacă acele case ar fi locuite. Ca să aibă vreun sens, de ea ar trebui să se ocupe fix proprietarul şi fix pe banii lui. Şi ar trebui să fie locuite toate, că degeaba ai o casa renovată urmată de trei ruine. Or, cine a plecat de acolo, a plecat probabil la mai bine. Nu poţi muta pe nimeni cu forţa înapoi. Ori se lansează spontan o “modă hipsterească” a exodului masiv din oraşe către sate, ori Dumnezeu cu mila. Eu m-aş mulţumi dacă s-ar putea conserva, aşa cum spui tu, măcar două trei sate reprezentative din fiecare judeţ. Însă habar n-am cum s-ar putea face asta (eventual doar cu exproprieri şi strămutări forţate dintr-un sat în altul, ceea ce iar nu-i în regulă).

   Greu subiect,multe puncte de vedere contrare, fiecare are probabil dreptatea lui. Eu ar trebui să stau pe tuşă la orice discuţie de genu’, turism rural n-aş face nici să mă plăteşti. Îmi şi închipui cum e să stai într-o gospodărie, printre animale, să te ataşezi de vreun ieduţ, viţelus şi după cină să te întrebe gazda dacă a fost bun :(. Eh, exagerez probabil, până la urmă omul e rezultanta traumelor infantile iar eu nu fac excepţie :)) :*

   Reply
 2. Anda

  De ceva vreme imi tot trece prin cap un gand .. cu viteza lui Usain Bolt… ce-ar fi sa ma retrag in unul din satele astea uitate de lume dar nu si de dumnezeu…
  pupici Ioana :*

  Reply
  1. Ioana Post author

   Să ştii că nu eşti singura! Eu sunt mai urbană de felul meu, dacă ar fi să se aglomereze prea tare Sibiul mai degrabă m-aş trage către Cisnădie sau Mediaş, dar ştiu o grămadă de lume care-şi cumpără case la ţară în ideea să se retragă acolo (momentan in weekend, la pensie de tot). Şi la Gherdeal cred că se populează încet încet satul, erau zeci de tone de materiale de construcţii pe la porţi. Sunt şi foarte ieftine casele părăsite, acum e momentul, ce mai stai? 🙂
   Pup, Anduţa :*

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.