Malta – Plămânii verzi ai Vallettei

valetta-gradiniMi s-a lipit de suflet Valletta. Atât de tare, încât făceam ce făceam şi mă trezeam aproape în fiecare zi urcată în câte-un autobuz pregătit să ia calea capitalei malteze. Măcar pentru un scurt popas, preţ de o cafea. Asta în condiţiile în care îi rezervasem iniţial o singură vizită. (more…)
Posted in Malta, Prin lume by with 2 comments.

Pierdut toamnă.

toamna2016S-o declar nulă? Nu-mi vine. Să ofer găsitorului recompensă? Degeaba ofer. Cert e că a trecut şi că au fost mai dese momentele în care m-am îngrozit contemplând contoarele de gaz decât cele în care m-am extaziat contemplând frunze colorate. Frig, ploaie, întuneric şi #frustrăridefumător. (more…)
Posted in Prin tara, Sibiu si imprejurimi by with 4 comments.

Praga – Palatul Troja

palatul-trojaCred că v-am mai povestit că am stat în nordul Pragăi, în Holešovice. Atât de în nord, încât hotelul meu căzuse de pe toate hărţile imprimate, în afara celei cu traseele mijloacelor de transport în comun. Şi mai la nord decât mine îşi făceau veacul la vremea lor, în general pe timp de vară, conţii şi contesele von Sternberg (Šternberk). (more…)
Posted in Cehia, Prin lume by with 6 comments.

Vyšehrad, cealaltă cetate pragheză

vysehrad-pragaSe făcea că la Praga era sâmbătă dimineaţa iar eu jucam în filme cu tâmpiţi. Cu mine în rolul de şefă internaţională a tălâmbilor. Mr. Bean, păzea că vin! După cum îmi făcusem obiceiul, pe la şapte şi jumătate m-am înfiinţat în staţia de tramvai cu nume imposibil de pronunţat: (more…)
Posted in Cehia, Prin lume by with 2 comments.

Malta – Prin caverne ireal de albastre şi sate pescăreşti care-or fi fost cândva tradiţionale

blue-grottoMi se întâmplă destul de des ca în prima zi din vacanţă să mă transform în cea mai bleagă şi dezorientată dintre toţi blegii dezorientaţi ai mapamondului. Mă rog, nu că ar fi neapărat nevoie de o transformare dramatică. Malta n-a făcut excepţie. (more…)
Posted in Malta, Prin lume by with 2 comments.

Matinal de Malta

st-juliansSt. Julian’s, Malta. 15 octombrie 2016, ora 5:23. Beznă. Fierbe aerul în cameră, plapuma (da, plapuma!!) zace făcută boţ pe pardoseală. Încerc să-mi vin în simţire şi să-mi dau seama ce mama mă-sii m-a trezit în creierii nopţii în prima mea zi adevărată de vacanţă. De afară nu mai pătrunde niciun zgomot, (more…)
Posted in Malta, Prin lume by with 4 comments.

Poteca de pământ. Şi pauză.

paltiPe la sfârşitul lui august făcusem o obsesie pentru poteca de pământ. Nu orice potecă, ci una îngustă şi întunecată, moale şi elastică, fără urmă de piatră, cu muşchi şi licheni pe care să calci ca pe perne. Lungă şi dreaptă, despicând o pădure de brazi care n-au cunoscut ciuperca patogenă. Şi nici gândacul de scoarţă. (more…)
Posted in Muntii Cindrel, Prin Carpati by with 6 comments.

Prin Stare Mesto, oraşul vechi al Pragăi

stare-mestoSă trecem Vltava, zic! Era şi cazul, după ce timp de şase postări v-am ţinut pe loc pe malul stâng al râului. Apropo de Vltava, parcă mai dragă mi-e denumirea nemţească, Moldau, Moldova mai pe româneşte (Moldova noastră, că pe Republica de peste Prut o cheamă Moldawien în germană). (more…)
Posted in Cehia, Prin lume by with 4 comments.

Balcic: Cuibul Liniştit

castel-balcicOricât ar încerca cineva să mă convingă de contrariu, părerea mea e de neclintit: e naşpa rău să fii regină. O fi poate mişto să fii regina magiei albe sau regina manelelor ori regina verzei murate, habar n-am, dar să fii regină din aia cu ţară, palate, castele, supuşi şi băgători de seamă sucks big time! (more…)
Posted in Bulgaria, Prin lume by with 8 comments.

Praga: Pe scurt, din Mala Strana

zidul-lennonNu voi scrie prea multe despre Malá Strana (Oraşul de Jos). Şi nu pentru că nu mi-a plăcut. Am fost atât de fermecată de străduţele cartierului de sub cetate, cândva oraş de sine stătător (Civitas Minor Pragensis), încât am senzaţia că pe alocuri am uitat de mine 🙂 (more…)
Posted in Cehia, Prin lume by with 6 comments.