Cum se vede Praga din Turnul Eiffel :)

Dealul PetrinCum? Habar n-am :)). Când am urcat eu în turn, în vremuri imemoriale, într-un decembrie umed şi ceţos, am avut nevoie de multă bunăvoinţă şi imaginaţie pentru a distinge Domul Invalizilor, după Praga degeaba m-am zgâit. Glumesc, sper că nu mă ia vreun profesor de fizică rătăcit pe aici în serios, într-atât încât să mă înjure de curbura pământului, (more…)


Posted in Cehia, Prin lume by with 2 comments.

Bran (3) – Cetatea Râşnov

Cetatea RasnovÎn ultima dintre cele trei zile petrecute la Bran, inspiraţi de splendoarea în roz de pe Culmea Ţigăneşti, ne-am fi dorit să repetăm figura. Cu un alt munte pe care-l bănuiam de ţinută girlish, Leaota. Ne-am lăsat amăgiţi de multitudinea de autocare şi microbuze care circulau de-a valma prin zonă (more…)


Posted in Prin tara, Tara Barsei, Transilvania by with 2 comments.

Bulgaria: Varna fără cruciade şi cu tezaurul bine ascuns

VarnaÎn mini-vacanţa din aprilie mi-aş fi dorit tare mult să ajung la Nesebăr. N-a fost să fie, aşa că m-am mulţumit cu second best, adică cu câteva ore de plimbare prin Varna, cel de-al treilea oraş ca mărime al Bulgariei. Despre care Varnă ştiam fix trei lucruri: că e un oraş-port la Marea Neagră, (more…)


Posted in Bulgaria, Prin lume by with 2 comments.

Pe urmele Romanovilor: Catedrala Petru şi Pavel

Fortareata Petru si PavelÎncă de la intrare mi se pune un nod în gât. Sunt toţi aici, pe Ostrovul Zaiaci, în cea mai veche catedrală din Sankt Petersburg: ţarii Rusiei, de la Petru cel Mare încoace. Peste două secole de istorie zbuciumată, uneori luminoasă, de cele mai multe ori întunecată, stau ascunse sub lespezi simple, aproape anonime, din marmură albă. (more…)


Posted in Prin lume, Rusia by with 4 comments.

Acasă

AcasaDrumurile mi-au rămas lungi. Vorba poetului. Două călătorii în afara ţării în decurs de o lună par să fie prea multe. Îmbătrânesc, probabil. Firele răbdării şi-au pierdut elasticitatea. Mi-e tot mai greu să-l suport pe ăla care pute a hoit pe locul de lângă mine în autocarul plin sau pe ăla care-şi trage în permanenţă nasul în avion, (more…)


Posted in Prin tara, Sibiu si imprejurimi by with 7 comments.

Înapoi la şcoală. Oarecum.

Scoala altfelNu m-am întors nici ca să termin şcoala generală, nici ca să mă înscriu la doctorat (asta spre disperarea maică-mii). Nu sunt nici profesoară, n-am fost vreodată, în schimb am o prietenă care este. Dirigintă chiar. Şi care, în urmă cu ceva vreme, mi-a lansat provocarea (sau eu ei, zău dacă mai ştiu): (more…)


Posted in Muntii Cindrel, Prin Carpati by with 6 comments.

Bulgaria: Aladja – Mănăstirea rupestră pe care nici măcar n-am vizitat-o

AladjaŞi despre care, în condiţiile date, n-ar trebui probabil să scriu. Nici nu o voi face în principiu, ar fi culmea imposturii să mă apuc să greblez netul la repezeală şi să vă servesc o tocană de informaţii de connoisseur despre un lăcaş de cult (more…)


Posted in Bulgaria, Prin lume by with 2 comments.

La plimbare prin Sankt Petersburg (1)

fontanka-pantelimonÎn faţa Catedralei Fecioarei din Kazan declar forfait. Adică îmi declin participarea la vizita de grup. Nu vii nici la Ţarskoe Selo? Nu vin. Pornesc agale în lungul Griboedovei, le zâmbesc în trecere cepelor galben-verzi-albastre ale Catedralei Mântuitorului Însângerat. (more…)


Posted in Prin lume, Rusia by with 2 comments.

Balcicul în 20 de imagini

balcicDe Florii am revenit pentru trei zile la Balcic. După aproape unsprezece ani. L-am regăsit aşa cum l-am lăsat: frumos şi liniştit. E adevărat că s-a mai construit între timp pe faleză, se mai construieşte încă, că alte clădiri pe atunci proaspăt văruite încep să poarte semne de paragină. (more…)


Posted in Bulgaria, Prin lume by with 8 comments.

Bran (2) – Scurtă poveste cu rhododendroni

tiganestiAlaltăieri s-a întâmplat să-mi clătesc ochii şi sufletul cu mii de brânduşe, astăzi vă povestesc despre smârdar. Politică editorială de om sucit! :)) Tot la capitolul politică editorială, stau jalnic cu timpul, aşa că mi-am propus ca postarea de faţă să nu depăşească  400 500 600 de cuvinte. (more…)


Posted in Muntii Bucegi, Prin Carpati by with 8 comments.