Praga: Prin Hradcany, în drum spre Hrad. Atunci când drumul bate destinaţia (2)

Palatul CzerninPiaţa Loreto (Loretánské náměstí) nu-i tocmai locul în care să te cuprindă extazul şi asupra căruia să te repezi frenetic cu camera foto pe post de armă. Practic e o ditamai parcarea, flancată de Loreta însăşi, cu faţada în renovare, şi de o clădire masivă, destul de pătrăţoasă şi austeră, Palatul Černín (Czernin). (more…)


Posted in Cehia, Prin lume by with 1 comment.

Praga: Prin Hradcany, în drum spre Hrad. Atunci când drumul bate destinaţia (1)

Biblioteca StrahovHradčany e districtul castelului, Pražský hrad e castelul însuşi, cu clădirile sale grupate în jurul impunătoarei Catedrale a Sf. Vitus. Nu-i cu nimic vinovat bătrânul castel, dar alături de Podul Carol, nici el apăsat de vreo vină, a fost locul din Praga care mi-a produs un puternic disconfort manifestat prin dureri subite de stomac (more…)


Posted in Cehia, Prin lume by with 2 comments.

Hundertbücheln – Movilele de la Movile

MovilePână acum o lună nici măcar nu ştiam că în estul judeţului meu, dincolo de Agnita, există un sat pe nume Movile (fost Hundrubenchiu). Cu atât mai puţin ştiam că numele e perfect justificat de geografia locului şi că, în imediata apropiere a satului, din Podişul Hârtibaciului se ridică zeci de gâlme misterioase. (more…)


Posted in Prin tara, Sibiu si imprejurimi, Transilvania by with 2 comments.

La plimbare prin Sankt Petersburg (2)

Podul cu leiTrebuia să vină şi momentul despărţirii de Sankt Petersburg. Ultima jumătate de zi în oraşul de pe Neva, ultima postare. Retrăiesc acum, după aproape trei ani, frânturi din acea după-amiază de august târziu. Eu cu mine şi cu nostalgiile mele pe care nici măcar soarele orbitor al nordului (more…)


Posted in Prin lume, Rusia by with 4 comments.

Cum se vede Praga din Turnul Eiffel :)

Dealul PetrinCum? Habar n-am :)). Când am urcat eu în turn, în vremuri imemoriale, într-un decembrie umed şi ceţos, am avut nevoie de multă bunăvoinţă şi imaginaţie pentru a distinge Domul Invalizilor, după Praga degeaba m-am zgâit. Glumesc, sper că nu mă ia vreun profesor de fizică rătăcit pe aici în serios, într-atât încât să mă înjure de curbura pământului, (more…)


Posted in Cehia, Prin lume by with 4 comments.

Bran (3) – Cetatea Râşnov

Cetatea RasnovÎn ultima dintre cele trei zile petrecute la Bran, inspiraţi de splendoarea în roz de pe Culmea Ţigăneşti, ne-am fi dorit să repetăm figura. Cu un alt munte pe care-l bănuiam de ţinută girlish, Leaota. Ne-am lăsat amăgiţi de multitudinea de autocare şi microbuze care circulau de-a valma prin zonă (more…)


Posted in Prin tara, Tara Barsei, Transilvania by with 2 comments.

Bulgaria: Varna fără cruciade şi cu tezaurul bine ascuns

VarnaÎn mini-vacanţa din aprilie mi-aş fi dorit tare mult să ajung la Nesebăr. N-a fost să fie, aşa că m-am mulţumit cu second best, adică cu câteva ore de plimbare prin Varna, cel de-al treilea oraş ca mărime al Bulgariei. Despre care Varnă ştiam fix trei lucruri: că e un oraş-port la Marea Neagră, (more…)


Posted in Bulgaria, Prin lume by with 2 comments.

Pe urmele Romanovilor: Catedrala Petru şi Pavel

Fortareata Petru si PavelÎncă de la intrare mi se pune un nod în gât. Sunt toţi aici, pe Ostrovul Zaiaci, în cea mai veche catedrală din Sankt Petersburg: ţarii Rusiei, de la Petru cel Mare încoace. Peste două secole de istorie zbuciumată, uneori luminoasă, de cele mai multe ori întunecată, stau ascunse sub lespezi simple, aproape anonime, din marmură albă. (more…)


Posted in Prin lume, Rusia by with 4 comments.

Acasă

AcasaDrumurile mi-au rămas lungi. Vorba poetului. Două călătorii în afara ţării în decurs de o lună par să fie prea multe. Îmbătrânesc, probabil. Firele răbdării şi-au pierdut elasticitatea. Mi-e tot mai greu să-l suport pe ăla care pute a hoit pe locul de lângă mine în autocarul plin sau pe ăla care-şi trage în permanenţă nasul în avion, (more…)


Posted in Prin tara, Sibiu si imprejurimi by with 7 comments.

Înapoi la şcoală. Oarecum.

Scoala altfelNu m-am întors nici ca să termin şcoala generală, nici ca să mă înscriu la doctorat (asta spre disperarea maică-mii). Nu sunt nici profesoară, n-am fost vreodată, în schimb am o prietenă care este. Dirigintă chiar. Şi care, în urmă cu ceva vreme, mi-a lansat provocarea (sau eu ei, zău dacă mai ştiu): (more…)


Posted in Muntii Cindrel, Prin Carpati by with 6 comments.